index

Noorwegen, het land van de middernachtszon, fjorden en ongerepte natuur, biedt avontuurlijke geesten een schat aan mogelijkheden om de wildernis te verkennen. Eén van de parels van het Noorse natuurerfgoed is het Hardangervidda Nationaal Park. Met zijn uitgestrekte hoogvlaktes, majestueuze bergen en overvloedige fauna en flora, is dit park een droom voor wandelaars, natuurliefhebbers en avonturiers.

In deze diepgaande gids nemen we je mee op een reis door het adembenemende landschap van het Hardangervidda Nationaal Park, delen we praktische tips voor een succesvolle verkenning, en onthullen we de verborgen schatten die je kunt ontdekken.

Lees hier meer over de Trolltunga hike.

Over het Hardangervidda Nationaal Park

Een Stukje Geschiedenis

Het Hardangervidda Nationaal Park, opgericht in 1981, is het grootste nationaal park van Noorwegen en beslaat een uitgestrekt gebied van ongeveer 3.422 vierkante kilometer. Het park bevindt zich in de provincie Vestland, in het zuiden van Noorwegen. Het is genoemd naar de regio Hardangervidda, een plateau dat de grootste hoogvlakte van Europa vormt.

hardangervidda park

Dit gebied is doordrenkt van geschiedenis en heeft een diepgaande betekenis voor de Noorse cultuur. Het was ooit een belangrijk jachtgebied voor de lokale Sami-bevolking en speelde een cruciale rol in de overleving van de mensen in dit ruige landschap.

Landschap en Kenmerken

Het landschap van Hardangervidda is divers en wordt gekenmerkt door uitgestrekte hoogvlaktes, bezaaid met kristalheldere meren, rivieren en watervallen. Het park herbergt ook enkele van de meest indrukwekkende bergen van Noorwegen, zoals de Hårteigen en de Sandfloegga. Deze bergen bieden een adembenemend uitzicht en een uitdaging voor ervaren bergwandelaars.

Een ander opvallend kenmerk van het park is de aanwezigheid van de Hardangerjøkulen-gletsjer, de zesde grootste gletsjer van Noorwegen. Deze immense ijskap voedt de vele rivieren en watervallen in de omgeving en draagt bij aan de unieke ecologie van het gebied.

hardangervidda gletsjer

Flora en Fauna

Hardangervidda herbergt een rijke verscheidenheid aan planten en dieren, waarvan sommige zich hebben aangepast aan de barre omstandigheden van het plateau. Rendieren zijn een van de meest opvallende bewoners van het park en worden vaak gezien tijdens wandelingen. Andere dieren die in het gebied voorkomen, zijn poolvossen, lemmingen en sneeuwhoenders.

In de zomermaanden bloeien de hoogvlaktes met kleurrijke wilde bloemen, waaronder orchideeën en bergavens. Het is een paradijs voor vogelliefhebbers, met soorten als de giervalk, auerhoen en sneeuwhoen die de lucht vullen.

Photo rock ptarmigan lagopus mutus spitsbergen svalbard arctic norway

Wandelen in het Hardangervidda Nationaal Park

Voorbereiding

Voordat je aan je avontuur begint, is een grondige voorbereiding essentieel voor een veilige en plezierige ervaring in het Hardangervidda Nationaal Park.

 1. Weer en Seizoenen: Het weer in Noorwegen kan onvoorspelbaar zijn, zelfs in de zomer. Controleer de weersverwachting en pas je route aan op basis van de omstandigheden. Het beste wandelseizoen in Hardangervidda is meestal van juni tot september.

 2. Uitrusting: Zorg voor goede wandelschoenen met stevige enkelondersteuning, regenkleding, warme kleding en een rugzak om je benodigdheden te dragen. Een kaart, kompas en GPS zijn handige hulpmiddelen voor navigatie.

 3. Accommodatie: Als je van plan bent om meerdere dagen te wandelen, overweeg dan om in berghutten te verblijven. Reserveringen zijn aan te raden. Je kunt natuurlijk ook in een tent slapen.

kamperen in noorwegen

 1. Eten en Water: Neem voldoende voedsel en drinkwater mee, aangezien voorzieningen beperkt zijn in sommige delen van het park.

 2. EHBO-kit: Een basis EHBO-kit is essentieel voor noodgevallen.

Populaire Wandelroutes

Hardangervidda biedt een scala aan wandelroutes, variërend in moeilijkheidsgraad en lengte. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. Rallarvegen (De Spoorwegarbeidersweg): Deze historische route volgt het pad van de oude Bergenbanen-spoorlijn en biedt spectaculaire uitzichten op bergen en gletsjers. De volledige route is ongeveer 80 kilometer lang.

 2. Hallingdal Route: Deze eenvoudige route begint bij het Hardangervidda Naturcentrum en biedt een ontspannende wandeling door het plateau.

 3. Ustetind Hike: Voor de avontuurlijke wandelaars is de Ustetind Hike een uitdaging. Deze wandeling leidt naar de hoogste piek in het park en beloont je met panoramische uitzichten.

 4. Mårbu to Haukeliseter: Deze route biedt een prachtige kans om de wilde natuur van Hardangervidda te ervaren terwijl je meren en beken passeert.

 5. Hellevassbu to Heinseter: Deze wandeling leidt je door enkele van de meest afgelegen en schilderachtige delen van het park en is perfect voor wie op zoek is naar rust en stilte.

hardangervidda hike

Wat Maakt Hardangervidda Speciaal?

Buitengewone Natuurlijke Schoonheid

Een van de meest opvallende aspecten van het Hardangervidda Nationaal Park is de ongerepte natuurlijke schoonheid. De uitgestrekte hoogvlaktes worden afgewisseld met kristalheldere meren en rivieren, en het uitzicht op de majestueuze bergen is adembenemend. Of je nu een ervaren bergwandelaar bent of gewoon wilt genieten van een ontspannende wandeling, de natuurlijke pracht van het park zal je zeker imponeren.

Rijke Geschiedenis en Cultuur

Hardangervidda heeft een rijke geschiedenis en speelt een belangrijke rol in de Noorse cultuur. De Sami-bevolking bewoonde dit gebied al eeuwenlang en jaagde op rendieren in de uitgestrekte hoogvlaktes. Het park weerspiegelt deze geschiedenis met oude nederzettingen en sporen van traditionele levenswijzen.

Diversiteit van het Leven

De variatie van flora en fauna in het park is indrukwekkend. Van majestueuze rendieren tot kleurrijke wilde bloemen, het park is de thuisbasis van een ecologische diversiteit die je nergens anders zult vinden. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de kans om zeldzame vogelsoorten te spotten.

hardangervidda bloemen

Ruimte en Stilte

Een ander aspect dat Hardangervidda zo bijzonder maakt, is de ruimte en stilte. Hier kun je ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en volledig opgaan in de natuur. De serene hoogvlaktes bieden een gevoel van vrede en vrijheid dat moeilijk te evenaren is.

Praktische Informatie

Het Hardangervidda Nationaal Park is goed bereikbaar en biedt accommodatie-opties variërend van berghutten tot campings. Enkele praktische tips voor je bezoek:

 • Vervoer: De dichtstbijzijnde grote luchthavens zijn Bergen en Oslo. Vanaf daar kun je met de trein, bus of auto naar het park reizen.

 • Accommodatie: Het is raadzaam om accommodatie, zoals berghutten of campings, van tevoren te reserveren. Deze accommodaties zijn eenvoudig maar comfortabel en bieden een welkome schuilplaats in de wildernis.

 • Toegangsprijs: Toegang tot het park is meestal gratis, maar sommige specifieke activiteiten kunnen extra kosten met zich meebrengen.

 • Wees Bewust van het Milieu: Respecteer de natuur en volg de principes van "Leave No Trace". Laat geen afval achter en vermijd verstoring van wilde dieren.

 • Veiligheid: Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en neem de nodige veiligheidsvoorzieningen mee, zoals een EHBO-kit en communicatiemiddelen.

hardangervidda nationaal park

Conclusie

Het Hardangervidda Nationaal Park is een juweel in de kroon van de Noorse natuur. Het biedt avontuurlijke geesten de mogelijkheid om te ontsnappen aan de drukte van het moderne leven en om zich te verliezen in de uitgestrekte wildernis. Met zijn overvloed aan natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en diverse flora en fauna, is Hardangervidda een bestemming die iedereen zou moeten overwegen.

Dus, als je op zoek bent naar een onvergetelijk avontuur in de adembenemende wildernis van Noorwegen, plan dan een reis naar het Hardangervidda Nationaal Park en laat je betoveren door de majesteit van de natuur. Het park zal je belonen met ervaringen en herinneringen die een leven lang meegaan.